30 Ιανουαρίου 2011

Ο λαός βράζει αλλά όχι μόνο στην Αίγυπτο!


   Πολλοί ξαφνιάστηκαν με όσα συνέβησαν στην Τυνησία. Αντιθέτως αναμενόμενα ήταν όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.
Αυτό που μου έχει καρφωθεί στο μυαλό είναι ένας τουρίστας ( Ελληνάρας, όπως θα έλεγε ένας φίλος) που γύρισε μόλις από την Αίγυπτο.
 Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος:
«Πως ήταν η κατάσταση εκεί;»
«Πόλεμος και Πυραμίδες.. Φοβερή εμπειρία!»
   Και ρωτάω εγώ:
«Tον κρεμάς ανάποδα εκείνη την ώρα  ; »

   Τι ακριβώς έχουμε μάθει ότι γίνετε :O Χ. Μουμπάρακ κάνει ότι όλοι οι δικτάτορες πριν από την πτώση τους. Στη λαϊκή εξέγερση και στο αίτημα για παραίτησή του απαντά με βία, διορίζει μια καθαρά στρατιωτική κυβέρνηση.
   Όταν όμως ένα καθεστώς βάφει τα χέρια του με αίμα και προκαλεί τέτοια αντίδραση σε έναν λαό που υποφέρει όχι μόνο απο τη πείνα, δεν έχει καμία τύχη, πολύ περισσότερο όταν ο στρατός δείχνει σημάδια ανυπακοής και αρνείται να αντιπαρατεθεί με τον λαό.Είναι θέμα χρόνου η πτώση του και το ερώτημα που αυτή την στιγμή απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι τι θα διαδεχθεί τον δικτάτορα.
Η Αίγυπτος είναι πολυπληθής και ελέγχει την πιο σημαντική θαλάσσια δίοδο, τη διώρυγα του Σουέζ, είναι κρίσιμη για το Ισραήλ και το παράδειγμά της μπορεί να είναι ισχυρό, από τη Μαυριτανία μέχρι την Ινδονησία.Ηδη η αναταραχή ανιχνεύεται και στην Αλγερία
  Όλα τα δίκτυα στον πλανήτη ασχολούνται συνεχώς με τις εξεγέρσεις αυτές και αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τι θα προκύψει ως νέο σκηνικό. Σκηνικό που θα επηρεάσει και την Ελλάδα φυσικά!  

  Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και εμείς ανατροπές καθεστώτος στο παρελθόν. Ξέρουμε κατα κάποιον τρόπο πως γίνοντε οι διαδικασίες ..Αν και αυτή τη φορά είναι μία διεθνής κρίση που  παραμονεύει με πολλά πρόσωπα και πολλές καθοριστικές αλλαγές. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...